keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Alkuviikon kohellusta

Muutama video tiistain touhuista.


Eteentulo  + maahanmeno
Seuraamista häiriössä


Topi oli mukana maanantaina kentällä ja tiistaina hallilla. Kaikki sujui hyvin. :)
Tiistaina Topi pystyi jopa leikkimään jotenkin muiden koirien aikana hallilla. Ei kylläkään kovin hyvin, mutta verrattuna alkuaikoihin pitäisi olla tyytyväinen tähänkin. Topi on kovin ystävällisen oloinen kaikkia koiria ja ihmisiä kohtaan koulutuksissa, sekin on kiva juttu. Mitään epäluuloisuutta en ole nyt nähnyt hetkeen.


Kaikenlaista säntäilyä on alkanut esiintyä lenkeillä varsinkin ohitustilanteiden jälkeen homma tuppaa purkautumaan vapaa-käskyn  jälkeen hetkeksi käsistä kokonaan. Kai tuohonkin pitäisi jotenkin puuttua, mutta toisaalta lenkeilläkin on tapahtunut edistymistä ja kun kerran vapaa-käskykin on annettu niin kai sitä sen jälkeen saa juosta vaikka miljoonaa. :D

- Jos Topi näkee edestä tulevan ihmisen se osaa tulla luokseni ilman käskyä
- Oppinut kävelemään lähellä käskystä (vapaamuotoisempi seuraaminen, tällä käskyllä ohitetaan)
- Toraan kiinni käyminen on vähentynyt todella paljon. Nyt sitä tapahtuu ehkä kerran päivässä lenkkien aikana jos sitäkään. Oletan, että tuo säntäily on seurausta siitä, että kun Topi ei saa käydä kiinni Toraan, niin  se puretaan sitten juoksemiseen ja paimentamiseen kauempana.


Topi lähdössä jonnekin pitkälle. Tätä tapahtuu joka lenkillä.

Sinne se häipyy, kaukaisuuteen. Tulee kyllä takaisin itsekseen.

Tänään otettiin lelun etsintää pellosta (neljännen kerran?). Topi tykkää siitä touhusta tosi paljon ja leikkii lelulla hyvin sen jälkeen kun lelu on löytynyt piilosta. Tänään päästin lelun kanssa vapaana juoksemaan niin johan juoksi pitkälle. Palautuksesta ei tietoakaan. Pitäisi ottaa palautuskuuri sisätiloissa, mutta ollaan nyt vain keskitytty siihen, että lelulla leikkiminen olisi mukavaa.

Kesken treenien yhdestä ovesta (rivitalossa kun asutaan) tuli ihminen ja sitten vielä koirakin käveli ohitse. Topi oli irti eikä vieras koirakaan häirinnyt kuin sen verran että pitkä katse tuli siihen suuntaan. En sanonut Topille mitään, vaan se sai itse päättää mitä tekee.

Treenin jälkeen istuskeltiin vielä hetki rauhoittumassa etupihalla Topi vapaana. Hyvin se hakeutui luokseni rapsuteltavaksi eikä ympäristö ollut lainkaan niin kiinnostava. :)

Aamulenkillä harjoiteltiin vapautuskäskyn jälkeen ilmenevän säntäilyn vähentämistä siten, että vapautuksen jälkeen menin piiloon tai annoinkin lisää nakkia. Täytyisi tehdä tästä rutiininomaista, jotta oppi menisi päähän asti ja tilanne vapautuksen jälkeen mahdollisesti rauhoittuisi itsekseen. Juoduin menemään kyllä tosi monta kertaa piiloon ja vaihtamaan suuntaan. Kyllä venyy aamulenkkien aika tällä menolla, mutta ei voi mitään. Enkä ole ihan varma onko ruoka parempi asia Topille kuin tuo säntäily. Mietin sitäkin, pitäisiki takaisin tulosta tai lähellä pysymisestä palkita vaikka heittämällä käpy, koska se saattaa olla Topin mielestä mukavampaa kuin ruoka tai se juoksentelu eteen. En vain haluaisi heitellä mitään vielä, koska palautus ei ole ollenkaan kunnossa. Kai sitä pitää ruuan kanssa vain pelata edelleen. Meillä on siis joka lenkillä ja treeneissä osa koiran ruuasta pienessä purkissa mukana ja ruuan saa tällä hetkellä näistä asioista:

- Ykkösenä ehdottomasti luoksetulo. Vaikeusastetta olen nostanut koko ajan eli kutsun esim. kun on juoksemassa täysillä poispäin tai on jossain kadoksissa mutkan takana tai haistelee maata/muu häiriö.
Tähän asti kaikki luoksetulot ovat onnistuneet täydellisesti.

- Treeneissä kovassa häiriössä (muut koirat ja ihmiset) megapalkkana itsenäisestä kontaktinhausta "kehään" menon jälkeen kun pysähdyn ja olen vain hiljaa. Mikähän tämän harjoituksen nimi voisi olla.. olkoon nyt vaikka kehään meno -treeni, mutta tällä opetan sitä, että kun mennään kehään tai esiintymään muiden koirien/ihmisten keskelle ja olen antanut taikasanat "mennäänkö treenaa", koiran viretila nousee huippuunsa ja se hakeutuu luokseni vaikka en sano mitään, katsoo silmiin ja odottaa käskyä (tällä hetkellä odottaa vielä vain vapautusta ja välittömästi ruuan saamista purkista). Olen pari kertaa ottanut jo tuosta tilanteesta myös sivulletulon ja mielestäni se on mennyt hyvin. Mutta ei hoppu hyväksi ja hitaasti edetään. Topia olen alkanut pitää näissä tilanteissa irti koska se ei ole mokannut (alkanut haistella maata tai tuijotella kaukaisuuteen). Tämän treenin pituus on ehkä 15s. :D

- Piiloon meneminen. Joskus annan ruuan siitä, kun Topi etsii minut lenkillä piilosta.


Topi on nyt ollut minulla tasan 7 viikkoa. Tällä hetkellä harjoittelemme yleisen käytöksen lisäksi:

- seuraaminen (askeleet, oikean asennon/paikan etsiminen, eteenpäin kävelyä pelkästään) 0-3m pätkiä namiavulla. Oikealle käännös.
- sivulletulo ja siinä pysyminen
- katsekontakti
- maahanmeno ja maassa pysyminen
- istuminen ja paikallaistuminen
- seisominen
- hypyn yli kävely :D ja hypyn takana odottaminen
- syliin nostaminen
- lelun etsintä
- luoksetulo
- nätisti vierellä kävely lenkkitilanteissa
- kapulan pitäminen suussa
- eteentulo
Koheltamista sisätiloissa. Tämä tapahtuu aina aamuisin, koska en ole jaksanut aamuväsymyksessäni asiaan puuttua.

Topi ja unirätti

Lenkillä Toran tuijottamista

Tuhannen muutakin asiaa voisi ottaa ohjelmaan, mm. se lelun palautus... tai kaukot, hyi. Seuraavaksi aion ottaa ohjelmaan taaksepäin seuraamisen ja kaiketi tuon lelun palautuksen jos hermoni sen kestää. :D Enemmänkin aikomuksena on nyt treenailla tuota yleistä käytöstä lenkillä, säntäilyn vähentämistä ja kontaktia lenkkitilaneissa, koska se kontakti on enimmäkseen Torassa edelleen.

Yksinolemisesta vielä sananen. Tällä hetkellä en ole ollut pidempään poissa kotoa kuin 2.5h. Jätän molemmat koirat eteiseen ja rajaan alueen aidalla. Pidän koiria välillä aidan takana eteisessä myös esim. aamulenkin jälkeen kun ne ovat märkiä ja kuraisia, jolloin Topi oppii olemaan tuolla alueella stressaamatta. Lähtötilanteissa jätän lattialle kaksi tai kolme lelua ja koirat saavat puruluut.  En sano mitään kun lähden, enkä tervehdi koiria kun palaan. Poistan vain aidan ja sanon tylsästi vapaa ja odotan kunnes tilanne rauhoittuu, jonka jälkeen saatan tervehtiä koiria. Tähän mennessä ei ole tapahtunut mitään räjähdyksiä tai paikkojen hajoittamista.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti