maanantai 25. elokuuta 2014

Leluleikkiä ja eteentulo

Käytiin viikonlopun aikana hallilla treenailemassa. Mukaan tuli myös pitbull Cola. Leikkiminen ei Topin kanssa sujunut tällä kertaa hyvin, koska Cola äänteli leikin aikana ja Topi paineistui. Muuten kyllä namin kanssa toimi kaikki tokojutut hyvin ja intoa riitti.


Istumisessakin alkaa olla useimmiten hyvä ilme. Pää pyörii kyllä edelleen liian usein. Palkkailen nyt välillä heittämällä namin kesken liikkeen, sillä hetkellä kun pää on tuossa asennossa kuin kuvassa ja korvat mielellään myös noin.


Tänään otin toista kertaa lelun etsintään. Asia oli hautunut Topin päässä neljä päivää ja hyvin koira oli jo  mukana hommassa vaikka vasta yksi treenikerta oli takana. Välittömästi kun jätin Topin kiinni aitaan, se tiesi jo mitä ollaan tekemässä. Tällä kertaa meinasi tulla jo varaslähtöjä ja lähtöasento oli niin kuin bortsulla pitääkin olla. :D Peltoon juostiin, etsiminen hyvällä keskittymisellä (lapsihäiriö taustalla) ja lelun kanssa leikittiin TODELLA HIENOSTI. Palauttaminen on edellen ohijuoksua vaikka onkin remmissä. Tehtiin kolme toistoa taas.


Repimisleikissä saatiin aikaan jopa niin riehakas hetki, että Topi murisi leikkiessään (vain kerran ja lyhyen hetken). Annoin sen voittaa lelun vaikka tässä tapauksessa ei  ehkä omalla tavallaan järkevää.. Tein niin, että kun koira kiskoi voimakkaasti taaksepäin, irroitin lelusta ja kehuin. Topi voitti saaliinsa. No riemastuiko Topi tästä sitten liikaa vai mikä egobuusti iski, mutta kesken leluleikin koira irroitti ja siirsi avonaisen suunsa käteni ympäri sillä tutulla ilmeellä että nytpä puren. Ehdin sanoa ä-ä (huom, en edes ÄP ÄP) ja Topi siirsi suunsa takaisin leluun kiinni ja jatkoi repimistä. WAU!!! Siis ei olin aivan varma että nyt mennään lukkoon ja lujaa, mutta koira pystyikin jatkamaan leikkimistä. Olen supertyytyväinen ja ei se minua haittaa jos nyt vaikka vaatteet repeää päältä ja kädet vuotaa verta siihen asti kunnes Topi osaa nauttia leikkimisestä kanssani. :D Yritämme siis edelleen saada leikkiin tietynlaista rentoutta. Tai menköön nyt vaikka aggression puolelle kunhan on hallinnassa ja jotenkin koiran mielestä palkitsevaakin tuo leikki. Jää siis nähtäväksi mihin päädytään. :D Puremista (oikeaa kiinni käymistä käsiin tai muualle) en siis salli, mutta yritän saada koiran tekemään itse valintansa ja ohjaan oikeaan suuntaan taitojeni mukaan.


Ollaan edetty eteentulossa myös seuraavaan vaiheeseen. Olen noussut tuolilta ylös. TÄSSÄ pieni videopätkä eteentulosta. Aika hienosti Topi etsii oikeaa kohtaa jo vaikka lähestyisi vinostikin. Täysin tyytyväinen en ole, takapuolessa on heittoa välillä jompaan kumpaan suuntaan ja pää ei aina mene suoraan ylös. Tiivis on, mutta ei se tällaiseksi jää jahka tuosta päästään joskus normaaliin asentoon. Haluan nyt vain tämän koiran kanssa kokeilla miten vinoista asennoista se löytää eteen ja uskoisin että tästä on hyötyä sitten myös sivulletulon kanssa vielä jonain päivänä, ehkä. Tarkoitus olisi harjoitella tuosta sitten myös sivulletulo jotenkin hienosti. En ole vielä miettinyt loppuun. Hauskaa, kun pääsee testailemaan erilaisia tapoja. Voi myös olla että opetan noudon palautuksen tuosta ennen kuin nousen kokonaan ylös. Sekin jää nähtäväksi. Noudossa ollaan vasta pidäharjoituksessa ilman kapulaa, eli pitkä matka vielä.

Aloin nyt toden teolla opettaa maahanmenoa, koska siinä ei hetkeen jaksettu edistyä (oma vika) ollenkaan. Nyt käsimerkki on ehkä  polven korkeudella. Jos nosta kättä ylemmäs, maahanmeno hidastuu. Ajattelin antaa koiran tehdä välillä hitaallakin, kunhan joutuu itse ajattelemaan mitä pyysin tekemään ja yritän vain palkita niin nopeasti kuin suinkin pystyn heti kun koira on oikeassa asennossa. Kaipa sen pian näkee tuottaako tuo hitaan maahanmenon vai nopean, vai jotain siltä väliltä. :D Ehkä kuitenkin vaihdan taktiikkaa ennen oppimista, jos huomaan oppimisessa jotain huonoa.



Oikeastaan viikonlopun aikana ei tapahtunut mitään uutta. Lenkkeilijöitä tuli ja meni, ei niissäkään mitään uutta. Koiria ei tullut vastaan. Normaalit puolustamiset unirätistä, sohvasta, Torasta ja minusta Colalle. Lisäksi kuralammikon puolustaminen Colalta. Eli kyllä Topi keksii aiheita näytellä hampaita Colalle..

No sellaisen olen nyt huomannut paremmin, että autoon ja sisälle Topia ei oikein huvita aina tulla ja siitä joutuu sanomaan parikin kertaa. Nätisti lähellä kävely on alkanut mennä jakeluun lenkeillä. Pyrin siis pitämään käskyllä koiraa lähelläni kävelemässä esim. kun ollaan jo menossa kohti autoa. Varsinkin sen vuoksi, koska Topilla on ollut nyt tapana lähteä jollekin kierrokselle jos se ehtii autolle ennen minua. Tänään aamulenkillä ohitettiin nätisti-käskyllä yksi kävelijä ja se meni aika kivasti.

Kovasti tekisi mieli mennä tekemään vaikka jälkeä tai esineruutua... miten tässä ehtii joka paikkaan. ;) En oikein tiedä mihin edes Topin kanssa olen menossa, mutta niin ne tokojutut ainakin kovasti vetää puoleensa edelleen, vaikka kyllä pk -lajitkin kiinnostavat. Ja pitäisi tuo karvapallero tietysti rekisteröidäkin sitten jos joskus kisoihin asti uskaltautuisi näin vuosien tauon jälkeen. Ei vain pitänyt tällä rodulla ilmestyä kehiin, mutta joskus suunnitelmat muuttuvat ja tässä sitä sitten taas ollaan bortsun kanssa vääntämässä tokoa. Onneksi sentään sillä erolla, että alku on täysin erilainen, haastava ja epäselvä. Uusille lukijoille ja tuttavuuksille tiedoksi, että olen kisannut aikoinaan ihan tajuttomasti ja olen todella kova kisajännittäjä, minkä vuoksi vihaan kilpailemista. Sanonta "Kun tarpeeksi monta kertaa käy kehässä niin jännitys häipyy" ei todellakaan päde minuun. :D Päinvastoin! Voisinkin joskus kirjoittaa oikein jutun tästä jännittämisestä.

Hyvää alkuviikkoa!











2 kommenttia:

  1. Juttu jännittämisestä kuulostaisi tosi mahtavalta :D mulla on ensimmäinen bc ja pelkkä ajatuskin kisaamaan lähtemisestä (etenkin tokossa) saa vatsan nurinkurin.
    Kiitos blogin pitämisestä. On ollut tosella mielenkiintoista lukea Topin matkasta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentin jättämisestä. Kiva huomata, että tännekin on eksynyt lukijoita. :)
    Yritän jaksaa kirjoittaa joskus tuosta kisajännittämisestä. Onnea myös pennun koulutukseen! ;)

    VastaaPoista